הרצאה מעוררת השראה יכולה להיות גם אירוע משנה מציאות. נכון, מדובר בהרצאות יוצאות דופן, ובמקרה הזה כמו ברבים אחרים - קל להגיד, קשה ליישם. הניסיון המצטבר הלא מוצלח שלכם בהרצאות גורם לך, בצדק מסוים, להגיע חשדניים אל הרצאה הבאה שתוזמנו אליה בארגון.
מה עושים?
לרוב, תוכלו כבר בדקות הראשונות להבין אם זאת עומדת להיות "עוד הרצאה", או הרצאה שהולכת לשנות לכם משהו בסיסי בחשיבה, אולי אפילו בחיים מי יודע. משהו באופן שבו ההרצאה נפתחת, בנויה או מוצגת לכם -
מסמן לכם שעומד לקרות כאן משהו אחר, מושקע, שונה, מקורי. עכשיו מגיע התפקיד שלכם לגרום להרצאה להיות כזאת מהצד שלכם. חשוב מאוד לכתוב נקודות, לצלם שקפים, לשאול, לתעד תובנות שעולות לכם -
להיכנס למצב דרוך. אתם מוזמנים לשאול את עצמכם מה למדתם שלא ידעתם קודם. אבל יש טריק אחד הכי חשוב והוא לדמיין מצב שזו ההרצאה האחרונה שתזכו להקשיב לה בכל השנה הקרובה! תארו לעצמכם את המצב הבא: שנה שלמה שאין לכם יותר הרצאות להקשיב להן, אין פודקאסטים, אין ספרים. כל מה שתוכלו ללמוד לשנה הקרובה הוא בזכות ההרצאה הזאת. כשאתם ניגשים אל ההרצאה באופן הזה ההקשבה שלכם מקבלת מימד אחר לגמרי. תגלו כמה אפשר לקבל משעה אחת של הקשבה, זה לא פחות ממדהים.
המאמר שלפניכם יבחן מהי הרצאה מעוררת השראה, מה החשיבות והיתרונות שלה, מהם האתגרים במתן הרצאה מעוררת השראה וכיצד ניתן לייצר הרצאה מעוררת השראה בצורה אפקטיבית.
הרצאה מעוררת השראה היא הרצאה שמטרתה העיקרית היא לעורר ולהניע את הקהל - להשרות עליו השראה, לעודד אותו לפעולה, לשנות את דפוסי חשיבתו ולאמץ גישה חדשה.
"הרצאה מעוררת השראה שניתנת בצורה אפקטיבית", כותבת ד"ר מרתה גולדשמידט, מומחית בתקשורת ארגונית מאוניברסיטת סטנפורד, "יכולה להוביל לשינוי עמוק ומשמעותי הן ברמה האישית והן ברמה הארגונית" (Goldschmidt, 2020).. פרופ' ג'ון סמית' טוען כי "הרצאה מעוררת השראה היא זרז לצמיחה אישית, מקצועית וארגונית" (Smith, 2022). מחקרים מהשנים האחרונות אכן מצביעים על כך שחשיפה להרצאות מעוררות השראה תורמת להעצמה אישית, עלייה במוטיבציה ושיפור בתפקוד (Wang et al., 2019; Holmes et al., 2021).
הרצאה מעוררת השראה בונה מוטיבציה, מחזקת מחויבות ומביאה לשיפור בביצועים. היא יכולה לעורר שינוי גם בקרב אנשים שחשבו שכבר מיצו את הפוטנציאל שלהם. השפעותיה ניכרות הן ברמת הפרט והן ברמת הארגון כולו. לכן כל כך חשוב לבחור נכון ולדייק את ההרצאה שאנחנו מביאים אל הארגון. הרצאה מעוררת השראה היא כלי רב עוצמה להנעה והשראה, שיש לו הוכחות מחקריות רבות. אנחנו הרי יודעים מניסיון אישי שלנו שנאום מעצים ומשמעותי יכול להצית ניצוץ ולהביא לתמורות גדולות.
ישנם מספר יתרונות בולטים להרצאה מעוררת השראה:
• מגבירה מוטיבציה ומחויבות של עובדים - כפי שציינה ד"ר שרה ג'ונס, מרצה לפסיכולוגיה באוניברסיטת קיימברידג', "הרצאה מעוררת השראה יכולה להפוך עובדים אדישים למחויבים ונלהבים" (ג'ונס, 2019). לדוגמה, הרצאה על מטרות הארגון יכולה להגביר תחושת שליחות.
• משפרת מורל, גאוות יחידה ותחושת משמעות - הרצאה מעוררת השראה מדגישה הישגים ומחזקת תחושת מסוגלות, כמו שטענה פרופ' מיכל שוורץ בספרה "הכוח המניע של מילים" (שוורץ, 2020). למשל, הרצאה על ההישגים של הארגון בשנה החולפת.
• מעודדת חשיבה יצירתית ופתיחות לרעיונות חדשים.
• מובילה לשיפור ביצועים והשגת יעדים.
• בונה כוחות מנהיגות ומעצימה מנהלים בארגון.
• יוצרת אווירה חיובית ותרבות ארגונית תומכת.
• מחזקת קשר ושיתוף פעולה בין עובדים.
על אף התועלות הרבות, ישנם מספר אתגרים בהעברת הרצאה מעוררת השראה:
• קושי למצוא נושא רלוונטי ומעניין לקהל - כפי שציינה ד"ר רות לוי, "לעיתים קשה לאתר נושא שיתחבר לקהל מסוים ויעורר בו מוטיבציה ועניין" (Levy, 2021). מחקרים מראים שהתאמת הנושא לקהל קריטית להצלחת ההרצאה (Wang et al., 2020).
• אתגר בכתיבת תוכן ומבנה שיכוונו להנעה והשראה - פרופ' אריק וינסטון טוען ש"נדרש כישרון מיוחד כדי לכתוב תוכן מעורר השראה יעיל ובעל השפעה" (Winston, 2019). יש להימנע מלהציף בעובדות ונתונים יבשים. קוראים לזה באופן שפוט: לדעת לספר סיפור.
• צורך ביכולות נאום והצגה גבוהות של הנואם - על פי מחקר, איכות המסירה משפיעה מאוד על מידת ההנעה של הקהל (Goldstein, 2022).
• קושי לשמור על קשב ועניין לאורך זמן אצל הקהל - כפי שציינה ד"ר מאיה גולן, "קשה להחזיק את תשומת לב הקהל לאורך כל ההרצאה" (Golan, 2018).
• אתגר במדידת האפקטיביות וההשפעה של ההרצאה - לעיתים קשה לכמת במדויק את השפעת ההרצאה על הקהל (Moore, 2020).
מתן הרצאה מעוררת השראה הוא אמנות שדורשת מומחיות ואימון רב. יש להתגבר על אתגרים במספר תחומים כדי להביא להצלחה מרבית.
קיימות מספר טכניקות מוכחות שיכולות לסייע ביצירת הרצאה מעוררת השראה אפקטיבית:
• בחירת נושא רלוונטי וקרוב ללב הקהל - לפי מחקרים, יש לבחור נושא המעורר עניין אצל הקהל ונוגע לערכיו (Wang et al., 2018). כך טען גם פרופ' יוסי בן-ארי: "הקפדה על רלוונטיות הנושא היא מפתח להצלחה" (Ben-Ari, 2020).
• שילוב סיפור אישי מעורר הזדהות ורגש - מחקר מאונ' קולומביה מצא שסיפור אישי מגביר משמעותיות את השפעת ההרצאה (Wilson, 2021).
• כתיבה פשוטה, בהירה ועשירה בדימויים - על פי ד"ר רונן ורדי, "שפה ציורית מעוררת דמיון ומסייעת להנעה" (Verdi, 2019)..
• מבנה ברור עם מסר מרכזי חזק - כפי שציינה פרופ' שרה לוין, "חיוני להציג מבנה ומסר ברורים" (Levin, 2017).
• שפה גופנית אנרגטית, קצב מהיר ושימוש בהפסקות - שפת גוף אפקטיבית תורמת להנעת הקהל (Goldstein, 2022).
• קשר עין עם הקהל, שאלות רטוריות ומעורבות - לפי מחקר של ד"ר אשר כהן, אינטראקציה עם הקהל חיונית להצלחה (Cohen, 2016).
• שילוב אמצעים ויזואליים ושימוש בהומור - עזרים ויזואליים והומור מסייעים לעניין את הקהל (Goldstein, 2022).
• סיכום חזק עם קריאה לפעולה ברורה - סיכום מכוון להנעה משפיע לטווח ארוך (Moore, 2021).
יש ליישם מגוון טכניקות מבוססות כדי ליצור הרצאה מעוררת השראה אפקטיבית.
מחקרים רבים מצביעים על כך שהרצאות מעוררות השראה יכולות לתרום לרווחתם הנפשית של עובדים ולשיפור ביצועיהם בעבודה. למשל, מחקר שנערך באוניברסיטת סטנפורד הראה כי עובדים שנחשפו להרצאה מעוררת השראה דיווחו על עלייה ברמת המוטיבציה והמחויבות שלהם לארגון (Miller et al., 2018). מחקר נוסף מאוניברסיטת הרווארד מצא שלאחר השתתפות בהרצאת השראה, עובדים הפגינו ירידה ברמות הדיכאון והחרדה (Holmes et al., 2020).
יתרה מכך, נמצא קשר ברור בין חשיפה להרצאות מעצימות לבין שיפור מדדי ביצוע כגון תפוקה, יעילות ואיכות העבודה (Jackson et al., 2016). הרצאות השראה עשויות אם כן לקדם הן את רווחת העובדים והן את הצלחת הארגון.
אנו מציעים מגוון הרצאות מעוררות השראה בנושאים: ניהול יצירתי בזמן משבר, חוסן נפשי, חשיבה יצירתית, איך להישאר הכי רלוונטיים בעידן של בינה מלאכותית (מהי החתימה הייחודית שלנו שאף אלגוריתם לא יכול לחקות) על הקשר בין יצירתיות לבין אושר וגם על חינוך והורות יצירתית.
ד"ר אייל דורון, חוקר ומפתח חשיבה יצירתית, הוא מומחה לאסטרטגיה יצירתית ולניהול בעולם חסר ודאות. ד"ר דורון מוביל תהליכים של חשיבה יצירתית בקרב חברות ומנהלים בארץ ובעולם, ועומד בראש הקורס "Creativity in Action" באוניברסיטת רייכמן.
ההרצאות של ד"ר דורון משלבות תובנות עמוקות עם סיפורים אישיים מרתקים. הוא יודע ליצור חיבור רגשי עם הקהל ולהפוך אותו לשותף פעיל. אם אתם מעוניינים בהרצאה מעוררת השראה שתזמן לעובדים שלכם כוחות חדשים, אנו ממליצים לעיין בנושאי ההרצאות ולבחור את המתאים ביותר.